Osvrti

Techno kao glazbeni žanr: razvoj techno glazbe od 80-ih do danas

Ponedjeljak, Veljača 26, 2018
Dijana Šimunić
Techno kao glazbeni žanr: razvoj techno glazbe od 80-ih do danas

Samo ime techno potječe kao skraćenica od riječi ''tehnologija'', a Dj koji je prvi isproducirao ovu vrstu glazbe bio je Juan Atkins.

Techno glazba jedan je od najpopularnijih glazbenih žanrova u svijetu, a prvi se put njeno ime spomenulo početkom 80-ih godina 20. stoljeća. Techno je nastao kao podžanr house glazbe koja je u ono vrijeme prevladavala glazbenom scenom. No, kako je zapravo nastao techno glazbeni žanr? Smatra se da je techno proizašao iz kombinacije afroameričke glazbe, housea, funka, elektra i elektro jazza.

Ovaj oblik elektronske glazbe rodio se u Detroitu, u SAD-u. Zahvaljujući dobrom odazivu fanova i velikoj popularnosti plasiranih hitova, techno se velikom brzinom proširio na ostatak svijeta. Vjeruje se da je u Europu došao samo nekoliko godina kasnije, točnije 1987.

Samo ime techno potječe kao skraćenica od riječi ''tehnologija'', a Dj koji je prvi isproducirao ovu vrstu glazbe bio je Juan Atkins. Uz Kevina Saundersona i Derricka Maya bio je dio popularnog trojca Belleville Three, skupine koja je ''oživjela'' techno glazbenu scenu. Zahvaljujući njima, Detroit je sve do danas ostao zapamćen kao kolijevka techno glazbenog žanra. 

https://youtu.be/rrXpkHToQCo

Najveće širenje techno glazba doživljava u 1990-im godinama, prvenstveno zahvaljujući takozvanim rave partyjima koji su se počeli održavati diljem svijeta. Otvoreno je sve više noćnih klubova u kojim se puštala techno glazba što je samo pospješilo daljnji razvoj techna kao glazbenog žanra. Rave partyji na početku su se najviše održavali u Nizozemskoj i Njemačkoj, nakon čega su se vrlo brzo počeli organizirati i u ostatku Europe. 

https://youtu.be/rnLblVeQhvQ

Najpoznatiji techno izvođači koji su sudjelovali u stvaranju i širenju ovog popularnog žanra bili su SL2, Cubic 22, Altern 8, Oceanic, Dream Frequency, M.A.N.I.C., Future sound of London, Marusha, Sven Väth, DJ Tanith, Westbam i X-101. Svi su oni bili dio svjetskog glazbenog fenomena koji je nevjerojatnom brzinom osvojio svijet.

Tijekom godina i naprednog razvoja tehnologije, današnji techno žanr razvio je mnoge različite podžanrove. Danas postoji velik broj raznih varijacija na nekadašnji tehno kao glazbenu kulturu, iako je sam koncept uglavnom ostao isti. Techno je i dalje kultura koja vlada svjetskim pozornicama, a svakodnevno privlači sve veći broj fanova. 

"Samo ime techno potječe kao skraćenica od riječi ''tehnologija'', a Dj koji je prvi isproducirao ovu vrstu glazbe bio je Juan Atkins."

Posljednje novosti

CRO Music TV Pretplata

Ukoliko ostavite Vašu e-mail adresu, biti ćete informirani o vašim najdražim tv emisijama i događajima.

PRATI NAS
Idi na Naslovnicu