Osvrti

Strana glazba - nekad i sad

petak, veljače 16, 2018
Dijana Šimunić
Strana glazba - nekad i sad

Strana glazba s godinama je evoluirana, a današnji glazbenici imaju mnogo bolje uvjete kao što su reprodukcija, elektronika, softveri i komercijalizacija

Glazba je postala sastavni dio našeg života, prati nas gdje god krenuli. Na radiju, televiziji, na internetu, u našem domu... Glazba nam popravlja raspoloženje i pomaže da svoje probleme ostavimo po strani, makar i na samo nekoliko minuta. Danas se vode brojne dileme o glazbenoj sceni, kakva je bila nekad i kakva je sad. I dok neki smatraju da je nekadašnja glazba bila mnogo kvalitetnija, drugi se ipak priklanjanju glazbenim žanrovima današnjice.

Nema sumnje, današnji glazbenici imaju daleko bolje uvjete, pogotovo kada je riječ o mogućnostima snimanja sportova, kvaliteti zvuka ili ukupnom budžetu koji se ulaže u njihovu izradu. Kako se tehnologija godinama razvija te poboljšava, tako je i današnjim glazbenicima mnogo jednostavnije svoje zamisli pretvoriti u stvarnost. Kod izrade spotova sudjeluje više glazbenih umjetnika, što uvelike olakšava samo stvaranje današnje popularne glazbe u svijetu.

https://youtu.be/QtXby3twMmI

Glazba je evoluirala i kada je riječ o brzini reproduciranja. Nekad je za snimanje jednog spota trebalo mnogo više vremena nego što je to slučaj sa novijim spotovima. Zbog toga se u samo osmišljavanje spotova današnjice ulaže sve manje truda i kreativnosti. Spotovi su sve sličniji, a nalazimo i mnoge kopije koje nikako ne odaju dojam profesionalnosti. Stariji spotovi bili su zanmljiviji, imali su neku priču koju je bilo zanimljivo gledati. danas spotove gotovo da i ne gledamo, samo slušamo glazbu u pozadini.

https://youtu.be/8SbUC-UaAxE

Ono najvažnije pitanje ostaje: je li kvaliteta strane glazbe nekada bila veća nego što je danas? Današnja glazba mogla bi se opisati kao ''mehanizirana'', što znači da glazbenici danas imaju bolji pristup raznovrsnoj elektronici, različitim instrumentima, modernim softverima i ostalom sadržaju koji pomaže kod usavršavanja određene skladbe. Tek dijelu slušatelja to predstavlja poboljšanje glazbene scene, dok se drugima upravo to ne sviđa.

Uzmimo za primjer rock 'n' roll, glazbeni žanr čiji su glazbenici i njihove skladbe nekada bili na samom vrhu svjetskih top ljestvica. Danas je sve manje onih pravih rock 'n' roll izvođača, velikim dijelom zbog same publike koja sve manje traži ovakvu vrstu glazbe. Komercijalizacija se uvukla u strane pop i zabavne žanrove, čijim se izvođačima nude mnogo veći i unosniji ugovori. Stoga, nije ni čudno da se sve više glazbenika odlučuje baviti žanrom koji im donosi zaradu i veći profit.

I dok će oni sentimentalniji uvijek preferirati glazbene zvijezde poput Franka Sinatre, Arethe Franklin, Ette James, Michaela Jacksona, Guns n' Rosesa, Elvisa Preaslyja, neki glazbenici današnjice svojim hitovima stvaraju novu povijest. Adele, Bruno Mars, Lady Gaga, Beyonce... Sve su to umjetnici koji su, bez sumnje, visoko podigli ljestvicu za neke nove nadolazeće generacije. Njihovi hitovi svojim melodijama najavljuju novu, suvremeniju glazbu, ali opet zadržavaju ono nešto što nas podsjeća na starija glazbena vremena te nam tako daju nadu da budućnost kvalitetne glazbe ipak postoji.

""

Posljednje novosti

CRO Music TV Pretplata

Ukoliko ostavite Vašu e-mail adresu, biti ćete informirani o vašim najdražim tv emisijama i događajima.

PRATI NAS
Idi na Naslovnicu