Estrada

PEDESET GODINA BEZ THE BEATLESA

Petak, Travanj 10, 2020
Lucija Markić
PEDESET GODINA BEZ THE BEATLESA

Spomen 10. travnja kod većine ljudi vjerojatno neće izazvati posebnu reakciju, no radi se o datumu itekako važnom za povijest glazbe. Ne samo da se na današnji dan prije točno 50 godina raspao jedan od najpoznatijih pop/rock sastava u povijesti, grupa "The Beatles", već je i po mnogočemu drugome obilježio posljednjih pola stoljeća. Za vas smo saznali sve značajne glazbene događaje koji su se odvili na ovaj datum.

1970. - nakon deset godina postojanja sastava "The Beatles", Paul McCartney održao je press konferenciju u kojoj je rekao da više neće raditi ni nastupati u sklopu benda, kao ni surađivati Johnom Lennonom

1956. - Za vrijeme nastupa u mjestu Birmingham, Alabama u SAD-u, napadnut je legendarni jazz pijanist Nat "King" Cole. Povod napada bio je rasna netrpeljivost, a muškarci koji su izveli napad potom su uhapšeni te je Nat uspio neometano održati ostatak nastupa.

1976. - "Frampton Comes Alive" dosegao je vrh američke ljestvice albuma. Iste godine postao je i najprodavaniji album godine u SAD-u, a do danas nosi titulu jednog od najprodavanijih live albumima svih vremena.

1982. -  "The Number of the Beast" postaje prvi album heavy metal sastava "Iron Maiden" koji se uspio popeti na sami vrh britanske top ljestvice. Časopis "Guitar World" proglasio ga je 17. najboljim gitarističkim albumom svih vremena, a "Classic Rock" 15. najboljim britanskim rock albumom ikada.

1999. - U dvorani "Royal Albert Hall" održan je počasni koncert za preminulu suprugu Paula McCartneya - Lindu. U čast Lindi, Paulu na pozornici pridružili su se i Chrissie Hynde, George Michael, Elvis Costello te Sinead O'Connor.

2005. - Emitirana je posljednja epizoda reality showa "The Osbournes", emisiji o obitelji pjevača Ozzyja Osbournea.

 

Rođeni:


1948. - Fred Smith, američki basist, najpoznatiji kao originalni član grupa "Blondie" i "Television". 

1950. - Edward Earl "Eddie" Hazel, američki gitarist, najpoznatiji kao član grupe "Parliament-Funkadelic". Časopis "Rolling Stone" proglasio ga je svojedobno 43. najboljim gitaristom svih vremena.

1959. Brian Robert Setzer, američki glazbenik, najpoznatiji kao vođa rockabilly sastava "Stray Cats" i swing revival grupe "The Brian Setzer Orchestra".


1960. Katrina Elizabeth Leskanich, američka glazbenica, nekadašnja predvodnica sastava "Katrina and the Waves".


1979. Sophie Michelle Ellis-Bextor, britanska glazbenica, model i DJ. 

 

Umrli:

1991. - James Martin Hannett britanski producent i supokretač izdavačke kuće "Factory Records". Najpoznatiji je po produciranju oba studijska albuma grupe "Joy Division", "Unknown Pleasures" i "Closer".

 

Izvor: https://www.soundguardian.com/

Fotografija: John Pratt/Keystone/Getty Images

""

Posljednje novosti

CRO Music TV Pretplata

Ukoliko ostavite Vašu e-mail adresu, biti ćete informirani o vašim najdražim tv emisijama i događajima.

PRATI NAS
Idi na Naslovnicu