Osvrti

Marokanski blues Hindi Zahre

nedjelja, veljače 18, 2018
I.K.
Marokanski blues Hindi Zahre

Hindi Zahra je pjevačica francusko-marokanskih korijena najpoznatija po pjesmi "Stand up". Njeno stvaralaštvo je obilježeno raznim glazbenim i kulturnim utjecajima, poput pjesme "Imik si mik" koju izvodi na berberskom kao posvetu svome afričkom naslje

 

Prvi put sam čula ime Hindi Zahra kada mi se njena pjesma „Stand up“ pojavila kao prijedlog na YouTubeu. Ime je zvučalo orijentalno, pomislila sam da bi moglo biti zanimljivo i kliknula na link. Pjesma me osvojila na prvu, kao i sama Hindi, te sam sljedećih nekoliko dana preslušavala njena dva albuma utapajući se u pustinjskom bluesu koji priziva slike plavih marokanskih kuća i nosi sa sobom snažnu melankoliju istoka.

Hindi Zahra transcendira nježne jazz melodije i spaja ih sa zvukom svoga kraja koji slušatelja u mislima prenosi na daleke obale sjeverne Afrike. Njene pjesme su obilježene jednako breberskim nasljeđem svoje majke kao i frankofonim utjecajima s očeve strane,  što za rezultat ima set snažnih balada u kojima Hindi plete svoju marokansku priču uz korištenje tradicionalnih žičanih instrumenata i perkusija. Slojevito priča svoju priču i ne boji se eksperimentirati s različitim žanrovima, tako njena dva albuma predstavljaju pravu paletu žanrova gdje se tuareški ritmovi susreću s mekanim bluesom koji podsjeća na ženske legende jazza poput Billie Holiday ili čak Djanga Reinhardta. Njena poetika je nježna, romantična i zarazna, što je jasno ocrtano na tekstualnoj razini. Spomenimo samo fenomenalnu At the same time s njenog prvog albuma, pjesmu o ljubavi i boli čiji tekst dosta izravno komunicira s publikom, ne boji se otkriti svoje ranjive točke. Međutim, ono čime autorica osvaja je sam glas u kojemu se ta bol skupila i koji samoj pjesmi daje autentičan potpis.

Hindi se na glazbenoj sceni pojavljuje poput kometa; dolazi rijetko, ostavlja snažan utisak i nakon toga ponovno nestaje. Dosada je objavila dva albuma, Handmade i Homeland koji su popraćeni pozitivnim recenzijama, ali nisu dobili zasluženi odjek u svjetskim medijima, dok je hrvatskoj publici, barem sudeći po internet portalima, ostala nepoznata. S petogodišnjom pauzom između albuma nije čudno da se u medijskom prostoru ne pojavljuje češće. Ipak, u glazbenoj industriji kvaliteta ima prednost pred kvantitetom, a Hindi, čini se, dobro to razumije. Njene albume možemo slušati kao svojevrsne putopise kroz daleka i mistična predjela sjeverne Afrike i Mediterana pa do tropske klime južne Amerike. Stoga toplo preporučujem ovu talentiranu Marokanku za opuštanje nedjeljom popodne svim putnicima namjernicima, opustite se i dozvolite da vas glas afričke Amy Winehouse odvede na  pustolovinu kroz intimnu biografiju i šarene zakutke kugle zemaljske.

(izvor fotografije: Youtube)

""

Posljednje novosti

CRO Music TV Pretplata

Ukoliko ostavite Vašu e-mail adresu, biti ćete informirani o vašim najdražim tv emisijama i događajima.

PRATI NAS
Idi na Naslovnicu