Osvrti

House glazba: povijest fenomena koji je osvojio svijet

ponedjeljak, veljače 26, 2018
Dijana Šimunić
House glazba: povijest  fenomena koji je osvojio svijet

House je posebna vrsta elektronske glazbe koja je nastala ranih 80-ih u Chicagu i New Yorku, u SAD-u. Kasnije se velikom brzinom proširio na ostatak svijeta, a danas house još uvijek privlači velik broj fanova i obožavatelja. Umijeće plesa tako se spajalo s različitim mixevima i ostalim glazbenim žanrovima koje se na početku nikako ne bi moglo spojiti sa plesnom scenom.

House je u Europu stigao nešto kasnije, i to najprije u Veliku Britaniju gdje su se počeli održavati takozvani ''acid house'' partyji. Iako su na početku ovi partyji bili popularni i privlačili veliki broj fanova, kasnije su došli na loš glas zbog konzumiranja sintetičnih droga. Kako se elektronska glazba razvijala, tako su iz prvotnog house žanra proizašle mnoge različite glazbene podvrste. Najpopularniji su acid house, tech house, hip house, garage house i deep house.

No, kako bismo najjednostavnije mogli objasniti house kao glazbenu kulturu? Prvenstveno je važno naglasiti da house na početku nije zvučao kao što zvuči danas. Efekti, zvukovi i melodije mijenjale su se sukladno s razvitkom tehnologije, koja je ujedno i najznačajnija za nastanak elektronske glazbe uopće. Za house se vjeruje da je bio povod najvećoj glazbenoj revoluciji u svijetu, a danas se njegov soundtrack koristi za globalnu klupsku scenu.

https://youtu.be/4D0g0Wn3_4Y

Neki od prvih izvođača house glazbe bili su Joe Bogaert, S'express, Black Box, Coldcut, Oceanic, D-Mob, The Break Boys, Mr. Fingers, Ron Hardy, The Jungle Brothers, Black Kiss, Magic Max, The Acid Kids, Fast Eddie, Royal House, Inner City i Simon Harris. Svi su oni svojim hitovima zapalili house glazbenu scenu i sudjelovali u njezinom širenju.

Danas su najpopularniji predstavnici housea Carl Cox, David Guetta, Benny Benassi, Alesso, Alex Gaudino, Calvin Harris, Faithless, Fedde le Grand, Icona Pop, Kaskade i mnogi drugi.

https://youtu.be/oC-GflRB0y4

""

Posljednje novosti

CRO Music TV Pretplata

Ukoliko ostavite Vašu e-mail adresu, biti ćete informirani o vašim najdražim tv emisijama i događajima.

PRATI NAS
Idi na Naslovnicu