Osvrti

Hip-hop glazba: pojava hip-hopa kao glazbene kulture

Četvrtak, Ožujak 01, 2018
Dijana Šimunić
Hip-hop glazba: pojava hip-hopa kao glazbene kulture

Hip-hop glazbena scena danas je jedna od najutjecajnijih i najprepoznatljivijih u svijetu. Hip-hop najjednostavnije možemo objasniti kao kulturni pokret koji se rodio 1970-ih godina u Bronxu, kvartu New Yorka. Nastao je zahvaljujući utjecaju afričke kulture, točnije afroameričkog životnog i glazbenog stila. S vremenom se hip-hop proširio na ''bijele četvrti'', elitnija mjesta i postao nešto više od samog glazbenog žanra. Postao je dio posebne revolucije, a reperi i hip-hoperi svojim su stihovima izražali nezadovoljstvo politikom, lošom situacijom u državi, siromaštvom te su se bavili ostalim društvenim i socijalnim problemima.

DJ Kool Herc ime je koje je u hip-hop svijetu zaslužno za pojavu hip-hop block partyja, od kojih se prvi održao 1973. godine u Bronxu. Na tim partyjima, Kool Herc puštao je tadašnje glazbene hitove, pritom izbacujući instrumentalne dijelove te dodajući stanke i breakove gdje ih izvorno nije bilo. Publiku je usput zabavljao raznim forama na mikrofonu pa su njegovi partyji privlačili sve više ljudi, a fanovi su se počeli zaljubljivati u ovaj, nešto drugačiji način stvaranja glazbe. Zbog toga upravo njega smatraju ''začetnikom hip-hop kulture'', a bio je i veliki utjecaj drugim hip-hoperima koji su na scenu došli nakon njega. Neki najpoznatiji od njih bili su DJ Afrika Bambaataa i Grandmaster Flash.

https://youtu.be/r0_AmbzMedE

DJ Afrika Bambaataa stvarao je pod utjecajem afroameričke ghetto kulture, koju je oduvijek isticao kao svoju najveću inspiraciju. 1973. osnovao je hip-hop instituciju Universal Zulu Nation koja je kao takva najstarija na svijetu. Institucija je promicala hip-hop kulturu kao kulturu ljubavi, mira i zajedništva, a to je i dan danas njezina zadaća. Bambaataa je svojim glazbenim stvaranjem sudjelovao u kasnijem definiranju moderne pop kulture. Grandmaster Flash bio je inspiriran tehnologijom i elektronikom u glazbi, što je do tog vremena bilo nepoznato. Obožavao je eksperimentirati s tehničkom stranom hip-hopa, a osmislio je i scratching koji dotad nije bio viđen pri izvođenju glazbe.

Širenje hip-hopa ubrzo je rezultiralo stvaranjem ostalih elemenata glazbenih podžanrova kao što su rap glazba, breakdance, beatbox i double dutching. Najveću popularnost hip-hop je postigao krajem 1980-ih i u 1990-ima, najviše zahvaljujući širenju rap glazbe. Hip-hop scena uvelike se promijenila, rap je postao prisutan u svakom kutu svijeta, a izvođača je bilo sve više. Američka produkcija na scenu je izbacila mnogo značajnih imena i izvođača čiji se hitovi slušaju i danas. Beasty Boys, Warren G, Slick Rick, Geto Boys, Kurtis Blow, Ice Cube, Snoop Dogg, MC Hammer, 50 Cent, Busta Rhymes, Eminem i Dr. Dre samo su neki od njih.

https://youtu.be/otCpCn0l4Wo

"Širenje hip-hopa ubrzo je rezultiralo stvaranjem ostalih elemenata glazbenih podžanrova kao što su rap glazba, breakdance, beatbox i double dutching. Najveću popularnost hip-hop je postigao krajem 1980-ih i u 1990-ima, najviše zahvaljujući širenju "

Posljednje novosti

CRO Music TV Pretplata

Ukoliko ostavite Vašu e-mail adresu, biti ćete informirani o vašim najdražim tv emisijama i događajima.

PRATI NAS
Idi na Naslovnicu